Agritime
Image default
Landbouw producten

Melkrobots

Sinds de uitvinding van de melkrobot is het leven van de boer een stuk gemakkelijker gemaakt. Waar de boer de koeien in een traditionele melkstal nog handmatig moest melken, doe de melkrobot dat voor hem, volledig automatisch. Een melkrobot wordt ook wel een melkmachine genoemd. Een melkrobot houdt per koe precies bij hoeveel melk er afgenomen is en herkent elke koe. Op een computer kan de boer alles in de gaten houden.

Wat is een melkrobot?

Een melkrobot heeft rubberen zuignappen (bekers) die met het verplaatsen van lucht en vacuüm de melk uit de spenen van de koe de melk eruit ‘zuigen’, net zoals de kalveren zouden doen. Ditzelfde systeem zorgt er ook voor dat de bekers op hun plaats blijven. Melkmachines zijn in verschillende manieren te plaatsen.

Grupstal

De grupstal is een traditioneel melksysteem waarbij de koeien de hele winter naast elkaar vast stonden. Met een mestgoot achter de koeien en aan de voorkant ruimte om de dieren te voeren is dit een efficiënte manier van melken. De boer kon simpelweg met de machines tussen de koeien gaan staan en de melkmachine aansluiten op de melkleiding.

Draaimelkstal

Een andere variant is de draaimelkstal, ook wel carrouselmelkstal of melkcarrousel genoemd. Daarin worden de koeien in kleine hokjes geplaatst die afgesloten is met een hekje zodat deze er niet meer uit kan. Deze hokjes zijn zij aan zij geplaatst op een draaiende schijf (rotor). De bekers worden op de spenen geplaatst terwijl de rotor langzaam ronddraait en de volgende koe het volgende hokje kan inlopen.

Een ronde van de rotor is ongeveer de tijd dat nodig is voor het melken van één koe, dus als het laatste hokje bezet is, is het eerste alweer klaar. De koeien worden het hokje uitgestuurd door een kleine straal perslucht in het gezicht te blazen. Een draaimelkstal heeft een grotere capaciteit ten opzichte van andere soorten melkstallen. De draaimelkstal is verkrijgbaar in een visgraat- en een zij-aan-zij-variant.

Melkrobot voor en nadelen

Melkrobots kunnen boeren enorm veel tijd schelen, aangezien er veel geautomatiseerd wordt. Ook kan door de juiste plaatsing optimaal gebruik gemaakt worden van ruimte en tijd. Maar tegelijkertijd moet er bij het inzetten van machines extra op hygiëne gelet worden. Daarom moet de melkstal afgescheiden zijn van de stal en andere bedrijfsruimten wanneer deze niet gebruikt wordt en moet bereikbaar zijn via een schone route. Na ieder gebruik moet de stal en de robot worden schoongemaakt. Voer, melk en mest mag niet achterblijven en de buizen moeten worden doorgespoeld.

Melkrobot en weidegang

Wanneer je melkrobots wilt combineren met weiden, is dat geen probleem. Het vergt echter wel een aanpak die is toegespitst op jouw situatie. Denk daarbij aan de oppervlakte van de weide en het aantal uren dat de koeien weiden, de grootte van de melkveestapel en tot slot natuurlijk de capaciteit van de melkmachines. Belangrijk is altijd wel om het natuurlijke gedrag van de koeien de gang te laten gaan en te zorgen voor extra watervoorzieningen.

Melkrobots merken

Op de melkrobot markt zijn verschillende merken te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Lely, Fullwood Packo, DeLaval, BouMatic Robotics, FARMTEC, SAC Christensen en System Happel. Ieder merk heeft andere producten en komen uit andere delen van de wereld.

https://www.de-heus.nl/kennisbank/efficiente-melkrobots-28