Agritime
Image default
Landbouw producten

Hoe de daas, ( paardenvliegen ) voor overlast zorgt en hoe u een dazenplaag aanpakt!

 

De zomer is in volle gang en veel mensen ondervinden hinder van insecten zoals paardenvliegen ( dazen)!

Het warme weer brengt vaak heel veel voordelen zoals kamperen, paardrijden, zwemmen en veel andere buitenactiviteiten.Helaas is er ook een groot nadeel aan de zomer en dat zijn bijtende insecten. Een insect dat heel vervelend kan bijten is de paardenvlieg en heet wordt ook wel daas genoemd. Een daas is een vervelende vlieg die het vooral gemunt heeft op paarden en ander vee. Een daas is vooral aanwezig met het mooie en warme weer in de maanden mei tot en met september omdat in die tijd al hun eitjes ontpoppen. dazen hebben eiwitrijkbloed nodig om zijn eitjes te leggen en zich voort te plantenen daarom bijten ze bijvoorbeeld een paard of een ander zoogdier. Een daas probeert het liefst paarden te bijten omdat dit een groot beest is zonder dat deze zich goed kan beschermen. Een daas kan alleen zien met zijn infra rode ogen en hiermee kan scant het insect de omgeving voor prooien ( op warmte en beweging). Als een daas rondvliegt om zijn prooi te vinden valt bij de daas een paard gelijk op omdat deze dieren erg warm word en zijn infra rode ogen dit waarnemen. Het zelfde geldt voor mensen, koeien en andere slachtoffers.

De dazenbeet ( Video)



 

Voor de paarden & koeien is het erg moeilijk om niet gestoken te worden in de zomermaanden, zij zullen hier erg veel last van krijgen en hier wil je natuurlijk iets tegen doen. Gelukkig wordt je hier al een heel eind mee geholpen want er zijn verschillende manieren om de daas op een natuurlijke wijze aan te pakken. Hieronder worden al die verschillende manieren in het kort beschreven.

 

De dazenval en het bestrijden van een dazenplaag


Er bestaan verschillende dazenvallen die je via een bijgeleverd stappenplan heel gemakkelijk kunt opzetten. Zo heb je dazenvallen van verschillende merken zoals H-trap en Kerbl & Sticky Trap. Een dazenval is eigenlijk ook een vrij nieuw product een 10tal jaar geleden onstaan dat vooral populair is onder de paardenhouders over de hele wereld. Wel is het zo dat er ook veel andere mensen overwegen om een dazenvanger te kopen want ook zij hebben veel last van het vervelende beestje. Maar hoe werkt de dazenval nu eigenlijk ? Het begint eigenlijk bij een grote zwarte bal, de dazenbal. De reden waarom deze bal zwart moet zijn is dat die kleur warmte aantrekt en daardoor zal de daas deze bal aanzien voor een echt paard. Ook beweegt de bal vaak een beetje door de wind en een daas zal het verschil gewoon echt niet opmerken. Om de grote dazenbal zit een grote funnel die je kunt zien als een grote lampenkap, die groen of wit van kleur is. Helemaal boven aan de hele constructie zit een opvangbakje gevestigd waarmee het de bedoeling is dat daar de daas in wordt gevangen. Dit opvangbakje hangt op zijn kop en aan de binnenkant zit een gat waar de daas zo zal invliegen zonder dat zij er iets tegen kan doen. De dazenbal, de funnel en het opvangbakje wordt bij elkaar gehouden door een stalen constructie die je heel gemakkelijk in elkaar kan zetten en vervolgens makkelijk in de grond kunt zetten door middel van een grondboor.

Het vang proces van de daas

Het hele proces van het vangen van een daas gaat eigenlijk heel snel. Wanneer een daas op zijn prooi zit te loeren en er een dazenvanger in de buurt staat zal hij deze vrijwel meteen opmerken.

 

  1. De daas zal er direct op af vliegen en met zijn pootjes op de bal landen.
  2. Na he landen op de bal zal hij in een seconde opmerken dat er helemaal geen bloed te vinden valt en omdat een daas alleen maar omhoog kan vliegen zal hij de funnel doorvliegen tot dat hij het opvangbakje bereikt.
  3. De daas zal nog een stukje verder omhoog vliegen en door het gaatje het opvangbakje in vliegen.
  4. Een daas kan omdat hij een slechte vlieger is niet terug door het gaatje het opvangbakje uitvliegen en dan kun je eigenlijk al zeggen dat je de daas hebt gevangen.

Dit proces gaat vrijwel de hele dag zo door  en word de H-trap genoemd. In een korte periode zal het opvangbakje erg vol zitten. Het is belangrijk dat je het opvangbakje regelmatig leegt want doordat de zon op het bakje met de dode dazen schijnt zullen hierdoor zuren ontstaan en deze zuren zullen het plastic van het bakje aantasten en dit wil je natuurlijk niet.Ook word er wel een gebruik gemaakt van dazenlijm van Sticky Trap  en een zwarte emmer. In deze vorm van dazenvangers word er gebruik gemaakt van een speciale lijm welke regen en hitte bestendig is. Zodra de daas op de bal of emmer gaat zitten, zit deze vast geplakt en gevangen.

De ene dag vang je wat meer dan op andere dagen maar toch zal je iedere dag een tevreden gevoel bij je paard weg kunnen gaan. Voor een optimaal resultaat kun je het beste meerdere vallen plaatsen als je veel grond in je bezit hebt maar voor in de tuin of een klein weilandje moet een val eigenlijk genoeg zijn. 

 

 

https://dazenvanger.nl/dazenval.html