Agritime
Image default
Tuin en buitenleven

Biomassa, zestig procent van de duurzame energie in Nederland

Biomassa

Van alle duurzame energie is biomassa (ook wel bio-energie genoemd) tot nu toe de onbekendste. Toch maakt biomassa zo’n zestig procent uit van de duurzame energie in Nederland. Wat is biomassa dan precies? Een duurzame energieleverancier via overstappen.nl zou je kunnen vinden. 

 

Wat is biomassa?

De energie uit biomassa komt voort uit verbranding. Voorafgaand hieraan is het meestal nodig dat er eerst een vergisting plaatsvindt. Dat noemt men een biobrandstof. Het kan zijn: hout, gft, plantaardige olie, mest, rioolslib of speciaal hiervoor verbouwde gewassen (bijvoorbeeld koolzaad). Door het verbranden komt er energie vrij in de vorm van warmte. Groene brandstoffen zijn vaak gemaakt uit biomassa (biodiesel).

 

Bio-energie is niet altijd zo mooi als het lijkt

ls je bossen gaat kappen om gewassen voor biobrandstof te verbouwen is dat niet groen. Het is ook niet mensvriendelijk als er hier goede landbouwgrond voor wordt opgeofferd. Het produceren van biodiesel uit koolzaad bijvoorbeeld kost soms zoveel energie, dat het geen CO2-voordeel oplevert vergeleken met fossiele diesel.

 

Houtpellets

Houtpellets is hout en houtafval, samengeperst tot staafjes. Houtpellets zijn bijvoorbeeld geschikt voor verwarming van een woning. Voorwaarde voor echte duurzaamheid is dat de herkomst van het houtafval) in orde is. Hout gekapt uit een oerbos is natuurlijk helemaal niet duurzaam verkregen.

 

Duurzaamheid van biomassa

Het is niet zo simpel te meten of bio-energie duurzaam is. Het heeft niet alleen te maken met CO2 die vrijkomt, maar ook met de herkomst van de biomassa, het gebruik van land, transport, restafval…En hoe onuitputtelijk is de voorraad van al dat plantaardige materiaal? 

 

Duurzaam rijden en vliegen?

Vliegen op oud frituurvet, dat klinkt groen niet waar? Toch voor een retourtje Los Angeles is zo’n slordige miljoen zakken friet nodig. Hiervoor is dus simpelweg te weinig landbouwgrond beschikbaar en bovendien is dat niet wenselijk. Inmiddels zit er al 46% palmolie in de brandstof die wij in de tank van onze auto’s gaat. Voor de verbouw van palmolie wordt tropisch regenwoud gekapt. Dit is totaal niet duurzaam. Energie vergelijken is er op verschillende manieren.