Agritime
Image default
Zakelijk

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypothecaire lening?

Een huis hebben om in te wonen is de droom van iedereen. Door de hoge prijzen moeten de meeste mensen echter hypotheken afsluiten om hun droomhuis te kunnen betalen. Wanneer je een hypothecaire lening gaat afsluiten, zijn er veel zaken waar je op moet letten, aangezien het een beslissing is waar je nog vele jaren mee zult moeten omgaan. Daarom is het hebben van een simulatie hypothecaire lening een aanrader voor iedereen die een hypothecaire lening gaat afsluiten. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypothecaire lening? Dat lees je hier!

Soort lening

Het eerste waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypothecaire lening is het type lening dat je wilt afsluiten. De twee belangrijkste soorten zijn leningen met vaste en variabele rente. Een lening met vaste rente houdt in dat je rentepercentage gedurende de looptijd van je lening niet verandert. Het blijft dus hetzelfde totdat je schuld volledig is afgelost. Aan de andere kant betekent een lening met aanpasbare rente dat op een bepaald moment tijdens je betalingsschema je rentetarief kan veranderen. Dit is afhankelijk van de marktomstandigheden, waardoor het duurder of goedkoper wordt om terug te betalen wat je verschuldigd bent. Een lening met aanpasbare rente is dus geschikt voor diegenen die vaak vragen: “hoeveel kost mijn huis” en plannen om het huis in de nabije toekomst te verkopen. Dit is omdat het bedrag van de hypotheek termijnen die ze moeten betalen altijd de prijs van het huis zal volgen.

Kredietwaardigheid

De eerste gedachte van de meeste mensen wanneer ze het woord ’tegoed’ horen, is hun creditcardschuld. Houd er bij het aanvragen van een hypothecaire lening rekening mee dat je probeert je kredietgeschiedenis op te bouwen en niet te vernietigen. Als je een magere kredietgeschiedenis of een minder dan uitstekende kredietscore hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit omdat de meeste kredietverstrekkers je toestaan ​​een mede-ondertekenaar op te nemen die je kan ondersteunen bij je aanvraag. Toch is het altijd beter om een ​​goede kredietscore te hebben als je een hypothecaire lening gaat aanvragen, omdat het het aanvraagproces veel gemakkelijker zal maken.

Hypotheekverstrekker en rentetarief

Tot slot moet je letten op de hypotheekverstrekker en het rentepercentage. Bij het kiezen van een hypotheekverstrekker wil je er een kiezen die bekend staat en een fatsoenlijke rente heeft. Je kunt in de verleiding komen om met een geldschieter in zee te gaan die je het hoogste geldbedrag zal bieden, maar als de tarieven van die geldschieter hoger zijn, zal dit je op de lange termijn kosten. Je wilt er ook zeker van zijn dat alle aan jou verstrekte informatie juist en waarheidsgetrouw is, zodat je precies weet waar je aan begint voordat je iets ondertekent. De geldschieter kan je één ding vertellen en vervolgens tot iets heel anders leiden zodra je lening definitief is. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat ze je een rentepercentage van 3% kunnen geven en na wat intensieve onderhandelingen veranderen ze dit in 4%. Zorg er ook voor dat je alles schriftelijk vastlegt. Zodra je lening is afgerond, sturen de meeste kredietverstrekkers je alles in een bevestigingspakket, maar sommige niet. Vraag dus altijd om iets op papier.