Agritime
Image default
Zakelijk

Een supply chain, wat is dat eigenlijk?

Een supply chain klinkt best ingewikkeld, daarom wordt er in dit artikel uitgelegd wat het precies is en waarom dit belangrijk is. In dit artikel geven we dus antwoord op de vraag: Wat is supply chain?

Supply chain

Vaak denken mensen dat een supply chain of logistieke keten alleen gaat om het vervoeren van een product van de leverancier naar de klant. Dit proces bevat echter veel meer verschillende schakels, het is het hele proces van grondstof naar eindproduct. 

 

Wanneer je een kledingwinkel en een online webshop hebt, komt hier zo veel meer bij kijken dan alleen de maak en verkoop van het product. De grondstoffen moeten gekocht worden, deze moeten getransporteerd worden naar een locatie waar de producten worden geproduceerd. Wanneer de productie klaar is moeten de kledingstukken in een magazijn opgeslagen worden totdat er vraag is vanuit de consument en dan worden de producten direct geleverd aan de klant of eerst aan de winkel. Dit hele proces valt onder ‘logistiek’, en dat noemen we dus ook wel de supply chain. 

 

Heel de logistiek bijhouden en zorgen dat alles op rolletjes loopt, het klinkt als een pittige klus en dat kan het zeker zijn. In het complete logistieke proces zitten zoveel verschillende schakels en onderdelen dat er ook behoorlijk wat problemen kunnen ontstaan, het is belangrijk om deze problemen goed te monitoren en zo snel mogelijk op te lossen. 

 

Waarom is een goede supply chain belangrijk?

In principe is het antwoord hierop heel simpel, het draait bijna altijd om geld. Wanneer je supply chain goed in elkaar zit en alle onderdelen van de ketting sluiten naadloos op elkaar aan kun je veel winst boeken, maar wanneer er problemen in de ketting voorkomen kan dit vervelende gevolgen hebben. 

Als je een bepaalde grondstof hebt gekocht om hier vervolgens een T-shirt van te maken, en deze grondstof wordt niet geleverd door de leverancier komt de rest van de supply chain in gevaar. De processen sluiten dan niet meer goed aan op elkaar en dit kan flink wat geld kosten, daarom is het belangrijk om je logistieke proces altijd goed te monitoren. Loopt alles nog zoals het zou moeten lopen? Zijn alle leveranciers nog op tijd met het leveren van hun producten? En kan mijn klant zijn of haar product op tijd ontvangen? Wil je op al deze vragen ‘ja’ kunnen antwoorden? Dan is het van groot belang dat jouw supply chain klopt.