Agritime
Image default
Gezondheid

Wat is sapvasten? Een uitleg en definitie

Dus, wat is precies sapvasten of ontgiftingskuur? Hoe gaat dit in z’n werk?

Er zijn allerlei manieren om te sapvasten. Sapvasten kan al zo simpel zijn als het vervangen van je dagelijkse ontbijt door een flink glas selderijsap in de ochtend. Bij een intensieve sapvastenkuur vervang je tijdelijk al je voeding door sap. Een sapvastenkuur is een vorm van vasten waarin je voor één of enkele dagen niets anders binnenkrijgt dan geperst sap van groente, fruit, specerijen en kruiden.

Als je het besluit neemt om je lichaam te reinigen en te resetten door middel van een sapvastenkuur, zijn er nog vele wegen die je kunt bewandelen. Je zou kunnen gaan voor een kant en klare detox kuur in de vorm van een sap pakket. Voor de doe-het-zelver die in het bezit is van een slowjuicer is er ook de mogelijkheid om zelf aan het sappen te slaan. Het is dan wel belangrijk om onderzoek te doen naar goede voorbereiding (pretox) en afbouw (aftertox). 

 

Sapvasten ervaringen 

Uit een onderzoek van Sap.je zijn de sapvasten ervaringen van 100 deelnemers en het verloop van hun sapvastkuur genoteerd. Uit dit onderzoek kwamen alle voordelen, maar ook enkele nadelen naar voren. 

De eerste dagen kun je wat klachten ervaren die komen kijken bij sapvasten. Je lichaam moet even wennen aan de hoeveelheid gifstoffen die worden afgevoerd opeens. Uit de gedeelde ervaringen blijkt dat deze klachten al na een paar dagen over gaan en je je al snel topfit voelt. Je kan bijvoorbeeld moeier zijn of iets vaker naar de wc moeten dan normaal.

Deze klachten zouden na enkele dagen weer weg moeten gaan. Na deze eerste paar dagen krijgt je lichaam meer energie en heb je een frisser gevoel. 

 

Sapvasten thuis 

Door verschillende recepten die je online kunt vinden, is sapvasten thuis super easy! Je hebt veel verschillende recepten om bepaalde sappen voor het sapvasten te maken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de site van sap.je. Sap.je levert graag haar biologische sappen voor het sapvasten thuis bij jou af. Zo hoef je niet zelf te oefenen met een sappers. Wil je nu wel zelf de sappen maken? Er staan ook veel verschillende recepten op hun site om zelf in je eigen keuken aan de slag te gaan. 

Nu je de sappen ergens kunt bestellen, maar ook zelf kunt maken, is er niks meer wat je tegenhoudt! Hoeveel dagen je gaat sapvasten is geheel aan jezelf. Wel adviseren we het de eerste keer dat je gaat sapvasten niet gelijk twee weken te doen. Het is heel erg wennen voor je lichaam en daarom verstandig om langzaam op te bouwen. Doe bijvoorbeeld de eerste keer 3 dagen en bouw langzaam op tot 7 dagen. 

https://www.sap.je/