Agritime
Image default
Tuin en buitenleven

Waar komt een beukenhaag vandaan?

De Fagus Sylvatica – een bladverliezende plant – is vooral bekend om zijn blad en niet om zijn bloemen of vruchten. Het zijn de bladeren, die uitgroeien tot een spreidend bladerdak over de plant wat deze plant zo bekend maakt. De beukenhaag is een matig tot snel groeiende boom, die ongeveer 40 tot 60 centimeter per jaar groeit. Deze boom is te zien in veel landschappen in heel Europa en de rest van de wereld. Als je ze laat groeien, kan de beukenhaag wel vijf meter hoog worden. Het hele jaar door veranderen de bladeren van de beuk van kleur, van schitterend goud en groen in de zomermaanden tot koperkleurig in de winter. Hieronder staan een aantal tips voor het planten van een beukenhaag van Beukplanten.nl.

Waar kun je jouw beukenhagen planten?

Beukenhaagplanten kunnen in de meeste omgevingen groeien en hebben een zekere mate van vorstbestendigheid. Droogtegevoelige gebieden zijn echter niet geschikt om je beuk te planten. De beukenplant is niet bijzonder specifiek wat betreft de eisen die aan de bodem worden gesteld en kan zonnige en halfbeschaduwde gebieden verdragen. De mate van zon kan van invloed zijn op de kleurdichtheid van je bladeren. Het belangrijkste is dat je jouw beuk niet in met water verzadigde grond plant.

Hoe beukenhagen te kweken

Het kweken van beukenhagen is vrij eenvoudig, of je ze nu uit zaad kweekt of een jonge plant koopt. De beuk kan op verschillende grondsoorten groeien, waaronder kalkgrond. De belangrijkste factor waarmee je rekening moet houden, is dat je grond goed draineert.

Het planten van je jonge beukenhaag of jonge beukenhaagplant

Het planten of herplanten van je beukenhaagplant wordt aanbevolen tijdens zachte perioden in het winterseizoen, omdat de boom dan in rust is. Dit kan op elk moment tussen de maanden oktober en februari zijn. Je zult je plant voldoende ruimte willen geven om je beukenhaag te laten groeien. Voor een ideale groei van de haag moet je de planten ongeveer 2,5 tot drie meter uit elkaar plaatsen.

Knip de wortelharen weg en plant je beuk vervolgens in diepe, koele grond. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit. Om de groei te bevorderen, kun je op de bodem van het gat een stevige staak planten. Vul de grond rond de kluit en stamp de grond aan om eventuele luchtbellen te verwijderen. Vervolgens kun je een geleidende plank of paal aan jouw plant vastbinden. Geef je jonge plant regelmatig water, maar pas op voor overbewatering.