Agritime
Image default
Hobby en vrije tijd

Moet mijn paard ’s nachts op paardenstal?

Moet mijn paard ’s nachts op stal?

In de zomer is het niet erg om je paard ’s nachts in de wei te laten staan. Echter, in de winter is het een ander verhaal. Je zou je slecht kunnen voelen over je paard ’s nachts in de buitenlucht te laten staan. Paarden kunnen gedijen met een combinatie van op stal staan en de vrije loop van de weide. Overdag in de wei staan en ’s nachts op stal helpt om uw paard buiten te laten staan en veilig te laten overnachten.

Redenen om je paard ’s nachts op stal te houden

Als je probeert uit te zoeken  wanneer je je paard ’s nachts moet op stal staan, zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. De hoogste prioriteit is natuurlijk de gezondheid van je paard. Als je paard bijvoorbeeld niet in orde is of ouder is, kan het raadzaam zijn om het paard de hele nacht op stal te houden. Er is ook de kwestie van de wintervacht van je paard. De wintervacht van je paard begint te groeien als het licht verandert en de dagen korter worden. Dit betekent dat als de herfst helder is met lichte avonden, wanneer de temperatuur daalt, uw paard misschien niet voorbereid is. Als je denkt dat hun wintervacht dun lijkt, kan het stallen ’s nachts helpen om warm te blijven.

Als het gaat om het uitzoeken of je je paard ’s nachts in de winter moet stallen, zegt World Horse Welfare’s UK Support Officer, Tanya Element: “Het kennen van je paard is hier de sleutelfactor en, zoals elk moment van het jaar, gaat het om het beoordelen van het gedrag en de conditie van je paard. Elk paard is anders, dus hou je paard dagelijks in de gaten en als ze er opgetrokken uitzien of als hun wintervacht niet zo goed doorkomt, dan zou dit een goed moment zijn om je paard naar binnen te brengen”.

De staat van jouw weide of veld

Denk ook aan de staat van je veld, want het zal ook van invloed zijn op de gezondheid van je paarden. Als je paard geen toegang heeft tot een schuilplaats in je veld, kan het iets zijn om te overwegen om ze ’s nachts te stallen. Als je ze liever in de wei wilt houden, maar alleen binnenstallen als paardenstallen hebt, kan een mobiele veldstalling een goede optie voor je zijn. Ze hebben geen bouwvergunning nodig, want ze zijn volledig mobiel en kunnen overal worden neergezet. Dit betekent dat u de mogelijkheid heeft om uw paard in de winter eenvoudig te beschermen tegen het weer, zonder dat u permanente stalgebouwen hoeft te bouwen.

Om dit toe te voegen, als slecht weer en constant gebruik je weiden erg modderig hebben gemaakt, kan dit resulteren in letsel voor je paard of je weide die beschadigd raakt. Het stallen van je paard ’s nachts kan ervoor zorgen dat je paard veilig is en je weide de tijd heeft om te herstellen.

Hoe houdt u uw paard gelukkig als het op stal staat?

Op stal staan kan zeer gunstig zijn voor paarden, maar het is belangrijk om de omstandigheden goed te houden. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • Houd je paard vermaakt. Paarden hebben kwaliteitsslaap nodig, maar slapen maar ongeveer 4 uur per nacht. Ze hebben vermaak nodig in hun stallen als ze er meer dan 8 uur zijn. Paardenspeelgoed is hier prima geschikt voor.
  • De paardenstallen vaak uitmesten. Vochtige en vuile stallen zullen niet alleen ongemakkelijk zijn voor je paard, maar kunnen ook bijdragen aan gezondheidsproblemen. Houtstrooisel kan iets langer meegaan dan hooi en stro, dat minstens om de dag moet worden uitgemest.

Stal je paard dicht bij andere paarden. Paarden zijn van nature kuddedieren en houden van gezelschap. Als je je zorgen maakt over de socialisatie of je paard lijkt weinig zin te hebben omdat je het gezelschap van andere paarden ’s nachts mist, overweeg dan om losse paardenboxen of mobiele stallen dichter bij elkaar te plaatsen of om op maat gemaakte houten stallen of interne stallen te bouwen die het mogelijk maken om paarden bij elkaar te laten staan.

Meer tips en advies vind je op onze website.

http://paardenservices.be/paardenstallen/