Agritime
Image default
Hobby en vrije tijd

Alles wat u moet weten over ballonvaren

Kan je nog ballonvaren tijdens de coronacrisis?

De covid-19 pandemie heeft de wereldeconomie zeer zwaar getroffen en niet in het minst de luchtvaartsector. Tijdens de lockdownperiode is ballonvaren dan ook absoluut verboden.

Een specifieke heropstartdatum is momenteel voor iedereen nog een groot raadsel. Ondanks het door onze overheid uitgevaardigde ballonvaartverbod voor de maanden maart, april en mei kijkt Spildooren Ballooning zeer hoopvol naar de toekomst. Rekening houdend met nodige veiligheidsmaatregelen staat Spildooren Ballooning klaar met een uitgewerkt actieplan dat ballonvaarten in het jaar 2020 weer mogelijk maakt. Hierbij staat de gezondheid van onze klanten en medewerkers centraal.

meer informatie bekijk onze actuele corona-updates.

 

Hoe ballonvaart cadeau doen tijdens de Coronacrisis?

Vliegen met een luchtballon tijdens lockdown is spijtig genoeg verboden. Een geliefde, vriend of vriendin verrassen met een ballonvaart kan gelukkig nog wel.

Een luchtballonvaart cadeau doen tijdens de quarantaine kan dus nog wel! Naar aanleiding van het Covid-19 virus heeft Spildooren Ballooning een webshop ontwikkeld waar de aankoop van cadeaubonnen contactloos kan verlopen.

Na de online bestelling wordt de cadeaubon binnen de 24 per post opgestuurd naar opgegeven adres. De cadeaubon heeft een verlengde geldigheidsdatum die pas van start gaat op het moment dat we de ballonvaartactiviteiten hervatten.

 

Neem gerust een kijkje op onze cadeaubonpagina.

 

Welke regio is het mooiste voor een ballonvaart?

Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig. De regio bij uitstek om optimaal te genieten van een adembenemende ballonvaart is natuurlijk het Waasland. Met als paradepaardje Dé ballonvaarthoofdstad van Europe: Sint-Niklaas.

Jaarlijks stijgen er tijdens het Vredefeesten ballonfestival een 50 tal ballonnen op vanuit het Sint-Niklase stadscentrum. Dergelijke ballonmeeting is uniek in zijn soort. Nergens ter wereld kiezen er zoveel ballons gezamenlijk het luchtruim.

Naast het jaarlijkse evenement biedt Spildooren Ballooning het hele jaar door ballonvluchten aan in de meest populaire ballonvaartregio’s van Vlaanderen.

 

Wanneer wordt ballonvaren gedaan?

 

In de zomer zijn de twee uur na zonsopkomst en de twee uur voor zonsondergang  de ideale momenten om een ballonvlucht te maken. De enorme gevoeligheid van luchtballon aan weersinvloeden speelt hierbij een belangrijke rol. In de zomer ontstaat er een ongelijke opwarming van het aardoppervlak. Dat thermisch effect ook wel thermiek genoemd is een fenomeen dat enkel in warme periodes voorkomt. Met andere woorden ballonvaren in de winter kan op elk moment van de dag.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk gaat als volgt: De snelle opwarming van het straatoppervlak in verhouding tot de veel tragere opwarming van de vijver ernaast. De stijgende en dalende luchtstromen tussen deze twee oppervlakte wordt ook wel thermiek genoemd. Deze luchtstromen maken een warme luchtballon zeer moeilijk bestuurbaar. 

 

Hoe hoog vliegt een luchtballon?

De gemiddelde vaarhoogte is ongeveer 1000 meter of ook wel 3000 voet genoemd. De vlieghoogte is enorm regioafhankelijk. Ballonvluchten in Vlaams-Brabant en Antwerpen worden doorgaans op een veel lagere hoogte uitgevoerd door het continue vliegverkeer rond de luchthavens van Zaventem en Deurne.

De maximum vlieghoogte van een luchtballon verschilt dan ook van streek tot streek. Voor ballonvaarten in Oost-Vlaanderen kan er afhankelijk van de specifieke locatie naar 1,5 kilometer hoog geklommen worden. Mits uitzonderlijke toelating van de luchtvaartautoriteiten is het voor een warme luchtballon mogelijk om probleemloos tot op een hoogte van 15 kilometer te klimmen. De aanwezigheid van aangepaste uitrusting is hierbij wel absoluut noodzakelijk.

 

Hoe verloopt een Ballonvaart met Spildooren Ballooning?

Het hele avontuur begint bij de voorbereiding van de vlucht. De professionele crew zorgt ervoor dat de luchtballon volledig wordt klaargemaakt voor vertrek. Tijdens de voorbereidingen zal de piloot aan iedere passagier een persoonlijke en uitgebreide briefing geven.

Na de zogenoemde cold inflation (het opblazen van de ballon met koude lucht) start de ballonvaarder met het verwarmen van de ballon. Hij gaat met de branders de temperatuur in de luchtballon tot een 100 graden brengen. De passagiers mogen dan in de mand stappen.

Na de take-off start de adembenemende ballonvaart die ongeveer 1 uur duurt.De duurtijd kan variëren aangezien die steeds afhankelijk is van de windrichting en windsnelheid.

De vlucht wordt er afgesloten met een uitgebreid champagneaperitief op de landingsplaats.

 

 

Welke kleding aan te raden bij een ballonvaart?

  • Een lange broek
  • stevige schoenen

Welke kleding af te raden bij een ballonvaart?

  • hoge hakken
  • open schoenen
  • kleedjes absoluut
https://spildooren-ballooning.be/