Agritime
Image default
Winkelen

De voordelen van het gebruik van seizoensfruit en -groenten

Seizoensgebonden eten is een geweldige manier om te genieten van de smaken van groenten en fruit op hun hoogtepunt. Seizoensproducten zijn ook beter voor je, omdat ze verser zijn en meer voedingsstoffen bevatten. In deze blogpost zullen we een aantal voordelen van seizoensproducten met je delen. 

Goedkoper en overvloediger

Seizoensgebonden groenten en fruit zijn de beste manier om je voedingsstoffen binnen te krijgen met een budget. Producten van het seizoen zijn goedkoper dan die van buiten het seizoen, simpelweg omdat er meer van te koop is. Meer vraag betekent dat de prijzen omhoog gaan, dus als je geld wilt besparen, kun je het beste seizoensgebonden groenten en fruit kopen. Zo heb je een goed antwoord op de vraag: “Wat te eten vandaag?”

Verser en een hogere voedingswaarde

Als het gaat om het binnenkrijgen van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit, loont het om seizoensgebonden te eten. Niet alleen zijn seizoensgroenten en -fruit verser, maar ze hebben ook een hogere voedingswaarde. Dat komt omdat ze niet maandenlang opgeslagen hebben gelegen. Ze zijn op het hoogtepunt van rijpheid geplukt, wat betekent dat ze vol zitten met vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Geplukt of geoogst op het hoogtepunt van rijpheid

Er gaat niets boven het bijten in een rijpe, sappige perzik op een warme zomerdag. Of te genieten van een knapperige, vers geplukte appel in de herfst. Seizoensfruit en -groenten smaken gewoon beter omdat ze op het hoogtepunt van rijpheid worden geplukt. 

De meeste in de winkel gekochte producten worden daarentegen vroeg geplukt, voordat ze de kans hebben gehad om hun volle smaak te ontwikkelen. Als gevolg daarvan smaken ze vaak flauw en waterig. Dus als je op zoek bent naar de lekkerste groenten en fruit, koop ze dan in het seizoen. Op die manier kunt u op hun lekkerst van deze duurzame voedingspraktijken genieten.

Helpen van lokale boeren en bedrijven

Als het op fruit en groenten aankomt, is versheid belangrijk. Seizoensgebonden producten zijn niet alleen lekkerder, maar ondersteunen ook lokale boeren en bedrijven. In de herfst en winter zijn appels bijvoorbeeld in het seizoen. Als u appels koopt van een plaatselijke boerderij, krijgt u het verst mogelijke fruit en steunt u ook uw gemeenschap. Hetzelfde geldt in de zomer, wanneer bessen en courgettes op hun hoogtepunt zijn. Door te kiezen voor seizoensgebonden producten kunt u genieten van de lekkerste groenten en fruit, terwijl u ook de lokale economie een duwtje in de rug geeft. 

 

Van zoete aardappelen tot spruitjes, er is geen reden om niet van deze seizoensgebonden lekkernijen te genieten terwijl ze op hun hoogtepunt van smaak zijn. Zo word je als nieuwe kok nog creatiever in de seizoensgebonden recepten. Veel plezier met proeven!