Agritime
Image default
Auto's en Motoren

Rolstoelbussen of rolstoelauto’s?

Rolstoelbussen zijn prachtige vervoersmiddelen voor mensen die langdurig in een (elektrische rolstoel) zitten. Maar er zijn ook mensen die tijdelijk aan de rolstoel gebonden zijn, waardoor de relstoel zelf veel eenvoudiger is. Soms kan je zo’n rolstoel inklappen. Om daar dan een hele bus voor te nemen is ook een tikkeltje overdreven. Geen nood, gelukkig zijn er ook rolstoelauto’s. Ideaal voor als de rolstoel van tijdelijke aard is, of wanneer de rolstoelgebruiker niet altijd in de rolstoel hoeft te blijven zitten.

Wanneer zijn rolstoelbussen overbodig?

Rolstoelbussen zijn niet altijd nodig. Soms volstaat een rolstoelauto. Dat zijn niet meteen speciale auto’s: er is niet altijd sprake van een oprijplaat of andere speciale toebehoren. Het gaat er vooral om dat de auto genoeg ruimte heeft in de achterbak om de (opgevouwde) rolstoel in de kunnen opbergen. In dat opzicht moet je een rolstoelauto wel goed uitkiezen. Niet elke auto heeft een achterbak die groot genoeg daarvoor is. In sommige auto’s kan je natuurlijk de achterbank naar beneden doen, maar ook dat is niet bij elke auto mogelijk. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je met je eigen auto wel een rolstoel kan vervoeren.

Rolstoelauto’s als rolstoelbussen

Rolstoelauto’s zijn in zekere zin dus een soort rolstoelbus: de voertuigen mogen niet van een al te bescheiden formaat zijn en moeten een rolstoel op een degelijke manier kunnen vervoeren. Roelstoelauto’s zien er daarom vaak uit als een zevenpersoonsauto. Maar ze zijn anders dan de echte busjes voor rolstoelen, omdat ze meestal niet zo hoog zijn. Zo krijg je dus het beste van beide werelden. Het praktische van een auto en de ruimte van een klein busje! Een rolstoelauto is doorgaans geschikt voor zowel elektrische rolstoelen, normale rolstoelen en scootmobielen. Vraag wel altijd even na hoe je de rolstoelen eventueel vast moet zetten in de auto: dat kan per model erg verschillend zijn.