Agritime
Image default
Aanbiedingen

Hoeveel kost de aanleg van een tuin (en hoe kan het goedkoper)?

Richtprijzen voor tuinaanleg

Vaste prijzen geven voor een complete tuinaanlig is zo goed als onmogelijk, voor de simpele reden dat er een enorm groot aanbod is aan materialen en afwerkingen. Als terrasverharding kan je bijvoorbeeld voor goedkope klinkers gaan, maar evengoed voor dure natuursteen. Een groot deel hangt dus af van hoe luxueus je tuin wordt.

Toch kunnen we een paar richtprijzen meegeven:

  • Aanleggen grastapijt: 6 tot 10 euro/m²
  • Aanleggen beplanting: 20 tot 30 euro/m²
  • Aanleg (terras)verharding: 80 tot 160 euro/m²
  • Plaatsing schutting: 70 tot 180 euro/m²

Daarnaast zijn er nog een paar kosten die ‘per stuk’ worden berekend. Voor een tuinontwerp betaal je bijvoorbeeld tussen de 500 en 1600 euro. Voor een bescheiden vijver betaal je ongeveer 3000 euro en inbouw zwembad start vanaf 30000 euro. Een tuinhuisje kost rond de 500 euro, maar kan al gauw oplopen naargelang de grootte en complexiteit. 

Zo kan je besparen

Wie zelf de handen uit de mouwen steekt, kan flink wat geld besparen. 

Maak bijvoorbeeld zelf de tuin klaar voor de aanleg. Sloop gebouwen die in de weg staan, zoals oude tuinhuisjes of bijgebouwen, en verwijder overtollige struiken en planten. Voor de afvalverwerking kan je best een container huren en laten leveren. Dan moet je zelf niet naar het containerpark rijden om alles weg te doen. 

Ook met de aanleg zelf kan je besparen. Sommige zaken zijn helemaal niet zo moeilijk, zoals het planten van hagen of het zaaien van gras. Zo spaar je heel wat werkuren uit.

Verder is het altijd de moeite waard om meerdere offertes op te vragen bij tuinarchitecten. Je zal merken dat er soms honderden euro’s verschil is tussen offertes (voor hetzelfde werk). Vergelijken loont!