Agritime
Image default
Woning en Tuin

Hoe onderhoud je de ventilatie in huis?

Om zo lang mogelijk te kunnen profiteren van goede ventilatie in je woning is onderhoud van groot belang. Je bent op deze manier verzekerd van een goed leefklimaat. Daarnaast betekent goed onderhoud ook dat de kans op problemen kleiner is. Daarnaast gaat een goed onderhouden systeem langer mee en verbruikt het minder energie.

De meest geavanceerde systemen, ventilatiesystemen C en D, hebben de meeste onderhoud nodig. Om de drie a vijf jaar moeten de luchtkanalen gereinigd worden. Hier komen vuil en stofdeeltjes in die zich op de wanden van leidingen gaan vestigen. Daarnaast is ook het reinigen en vervangen van de filters een aanrader. Een goede reinigingsbeurt gebeurt meestal door professionals. Wat gebeurt er tijdens het onderhoud?

– De ventilator wordt gereinigd;

– De WTW (warmte terug winning) wordt vervangen

– De luchtventielen worden gereinigd;

– De ventilatiekanalen worden intensief gereinigd;

– De ventilatie filters worden vervangen;

– Ventielen en ventilator worden opnieuw ingeregeld.

De luchtkanalen reinigen

Vooral de luchtkanalen transporteren veel lucht. Ze zuigen vervuilde lucht aan met allerlei stof- en vuildeeltjes. In verloop van tijd gaan deze op de wanden van de kanalen zitten; dit bemoeilijkt het proces van lucht aanzuigen. Laat het ventilatiesysteem dan ook regelmatig controleren en eens in de drie tot vijf jaar grondig reinigen. Het reinigen van een ventilatiesysteem (bijvoorbeeld C) kost gemiddeld €250. Een ventilatiesysteem D laten reinigen zal hoger uitvallen, omdat er meer luchtkanalen moeten worden gereinigd.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een serviceabonnement. Hiermee ben je verzekerd van onderhoudsbeurten en goede service. Voor een maandelijks of jaarlijks bedrag wordt je ventilatiesysteem regelmatig (eens in de een of twee jaar) gecontroleerd.

https://www.ventilatie.net