Agritime
Image default
Zakelijke dienstverlening

PowerPoint laten maken

Wil jij een presentatie geven, dan is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Veel mensen vinden het spannend om een bedrijfspresentatie te geven. Vaak is dit namelijk voor een belangrijke partij: een klant, je teamgenoten waarbij je het goed wilt doen, je werkgever of je manager. Hoe dan ook, goed kunnen presenteren is een skill die fijn is om te bezitten. Waar let je op als je een presentatie gaat geven? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij een stuk meer ontspannen de presentatie ingaat.

  1. Bereid je presentatie goed voor. Hiermee bedoelen we dat je niet twee dagen van tevoren pas begint met het maken en oefenen van je presentatie. Je moet van binnen en van buiten weten wat je wilt gaan zeggen, of in ieder geval de bullet points als het je het verhaal verder goed kent. Het is handig om een week van tevoren je presentatie klaar te hebben zodat je genoeg tijd hebt om te oefenen.
  2. Werk aan je houding. Veel mensen die het ongemakkelijk vinden om te presenteren, stralen dat ook uit in hun houding. Ze gebaren heel veel of juist heel weinig, staan met hun handen in hun broek of veranderen constant van houding. Zelf vinden we het fijn om een pen vast te houden of een pointer zodat je iets in je handen hebt en daardoor een natuurlijke houding aanneemt. Om dit te oefenen kan je voor de grap jezelf eens filmen en kijken hoe je staat als je presenteert. Beweeg je veel? Dan kan je jezelf hierop trainen.
  3. Zet een glas water in de buurt. Ben je je tekst even kwijt? Dat kan zelfs de beste gebeuren. Pak even een slokje water en neem de tijd om je verhaal te herpakken.
  4. Start met een grapje of met een interessante quote. Wist je dat mensen in de eerste 10 seconden bepalen wat ze met hun focus gaan doen? Begin je op een saaie manier dan is de kans groot dat ze onbewust besluiten om niet op te gaan letten. Als je begint met een leuke grap of een interessante quote dan is de kans heel groot dat je de aandacht langer vast houdt.
  5. Betrek het publiek bij je presentatie. Niemand vind het fijn om alleen maar te luisteren naar wat jij te zeggen hebt. Mensen willen onderdeel zijn van de presentatie. Je kan dit doen door een interactief element toe te voegen waardoor ze bijvoorbeeld met hun smartphone vragen kunnen beantwoorden (een soort quiz) of door directe vragen te stellen aan het publiek.
  6. PowerPoint laten maken. Wil je écht indruk maken? Dan moet je niet aankomen met een zelf-in-elkaar-geknutselde presentatie. Laat een presentatie ontwikkelen door een presentatie bureau. Dit zorgt ervoor dat je de aandacht langer en beter vasthoudt.