Agritime
Image default
Sport

Personal trainer worden? Volg een opleiding!

Altijd al gedroomd om voor jezelf te beginnen als personal trainer? Dan is nu het moment om actie te ondernemen. Een goed begin van je carrière als personal trainer is het volgen van de juiste opleiding, zodat je ook echt een diploma hebt waar je mee aan de slag kunt. Lees hier meer over wat je moet weten over de opleiding die je volgt om personal trainer te worden.

Een veelzijdige baan als personal trainer

Voordat je definitief de keuze maakt of je personal trainer wilt worden, moet je natuurlijk weten wat het vak precies inhoudt. Want met alleen een passie voor sport, zoals bijvoorbeeld crossfit of fitness, ben je er niet. Een natuurlijke motivatie om je cliënten te helpen hun sportdoelen te bereiken is ook onmisbaar. Dat sportdoel kan verschillende vormen hebben. De een wil gewicht verliezen en gezonder gaan leven. De ander kan zich voorbereiden op een atletiekwedstrijd, waarbij tijdelijk jouw hulp nodig is om een goed trainingsschema samen te stellen. Je zult dan ook je cliënt tijdens de trainingen begeleiden en motiveren om die trainingsdoelen te halen. En dan hebben we het dus niet alleen over de fysieke, maar ook over de mentale ondersteuning.

Van fitnesstrainer naar personal trainer

Een personal trainer worden doe je door een opleiding te volgen. De opleiding tot personal trainer bestaat vervolgens eigenlijk uit twee onderdelen. Als eerste haal je het diploma Fitnesstrainer A. Hiermee kun je in een sportschool gaan werken en sporters in groepsverband trainen en begeleiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toezicht houden in een fitnesszaal, of het coachen van een groep crossfitters, waarbij je een oogje in het zeil houdt voor een correcte uitvoering van de verschillende oefeningen door de sporters. Wil je echt individuele trainingen gaan geven, waarbij je dus niet alleen met groepen werkt, maar mensen persoonlijk begeleidt en traint, dan volg je de opleiding voor Fitnesstrainer B. Je specialiseert je tijdens deze opleiding en bent daardoor bevoegd om sporters een op een te coachen.

Personal training

Een volledig takenpakket

Tijdens je opleiding leer je trainingsschema’s op te stellen en je leert waar je op moet letten om te zien of oefeningen goed uitgevoerd worden door je cliënten. Je leert daarnaast hoe je een kennismakingsgesprek met je cliënt kunt voeren, waar je op moet letten en wat je allemaal moet vragen. Aan de hand van de gegevens die je tijdens dat gesprek verzamelt, stel je een traingingsschema op. Daarnaast komt het ook voor dat je de cliënt adviezen geeft over voeding. Want intensief sporten vraagt om een gezond voedingspatroon. En ook daar ligt een taak voor jou als personal trainer, zodat je cliënt de trainingen ook vol kan houden en het lichaam niets tekort komt. Je krijgt daarnaast niet alleen te maken met sportieve, jonge mensen, maar ook met mensen op leeftijd die willen blijven bewegen. Met je opleiding tot personal trainer kun je iedereen op een professionele manier verantwoord laten sporten. Voor een veelzijdige baan, waarbij je mensen op een sportieve manier motiveert om het beste uit zichzelf te halen, volg je dan ook de opleiding tot personal trainer